Sunday, 28 February 2010

Makanan yang boleh meningkatkan fungsi otak

1. Lebihkan pengambilan ikan — protein ikan, terutama ikan laut dalam yang mengandungi asid lemak omega 3, boleh membantu mengekalkan kemampuan minda, mengurangkan risiko dementia dan kehilangan ingatan

2. Makan kekacang dan sedikit coklat — Ia kaya dengan vitamin E (antioksidan), tetapi jangan ambil berlebihan kerana ia mengandungi banyak lemak

3. Lebihkan sayur-sayuran berwarna dan buah-buahan

4. Galakkan anak makan telur — kuning telur kaya dengan kolin yang membantu daya ingatan.

5. Susu dan yogurt — produk tenusu kaya dengan protein dan vitamin B yang sangat diperlukan untuk pertumbuhan tisu otak, neurotransmiter dan enzim

6. Tidur malam secukupnya (enam hingga lapan jam)

7. Kerap bersenam

8. Kurangkan makanan ringan

9. Berhenti merokok — Kajian ke atas kakitangan kerajaan di Britain menunjukkan perokok mempunyai prestasi kerja yang kurang cemerlang berbanding individu tidak merokok.

10 .Meditasi untuk merehatkan badan dan menenangkan fikiran — bagi umat Islam, sembahyang dan lain-lain ibadat adalah cara terbaik untuk mententeramkan jiwa.

No comments:

Post a Comment