Antara buah dan sayur yang terbukti baik untuk otak ialah delima, buah naga merah atau putih dan peria
Antara pilihan sayur-sayuran dan buah-buahan di dalam makanan seharian sepatutnya mengandungi seperti berikut:
Ungu — beri, terung, kubis merah, akar bit
Hijau (berdaun) — sayur berdaun hijau, ulam, sawi, kangkung
Putih (bawang) — semua jenis bawang
Hijau (cruciferous) — kubis, brokoli, brussels sprout, pak choy
Merah/jingga/kuning — tomato, lobak merah, keledek, labu, lada benggala merah/kuning, buah-buahan
Lebihkan pengambilan makanan penuh iaitu makanan yang tidak diproses atau ditapis, atau mengalami pemprosesan atau penapisan minimum. Contohnya sayur-sayuran, buah-buahan dan beras perang. Kurangkan makanan yang diproses seperti makanan berasaskan tepung, gula, beras putih, sosej, daging burger dan naget
Kurangkan juga penggunaan perisa makanan segera yang semakin banyak di pasaran. Ini termasuk perencah masakan segera, kiub ayam atau ikan bilis, monosodium glutamat (MSG) dan beraneka jenis sos kerana ia mengandungi banyak garam dan bahan awet. Sebaliknya, gantikan perencah ini dengan rempah semula jadi seperti serbuk lada hitam, cengkih, kayu manis, bunga lawang, jintan, daun sup, daun bawang, kunyit, halia, lengkuas atau serai yang boleh menaikkan rasa masakan
Sunday, 28 February 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment